top of page
  • Skribentens bildTerapeut

Om ilska och abort

Uppdaterat: 29 aug. 2019

Att känna ilska är helt naturligt och det är en känsla som alla känner då och då. Ibland kan det bero på småsaker som att man blir avbruten då man är koncentrerad eller så är det andra större orättvisor mot dig själv eller andra som gör dig arg.


Arg efter en abort

I relation till abortupplevelsen så kan man vara arg på många olika händelser eller personer, och ibland är man arg på sig själv. Känner man sig manipulerad eller på något sätt tvingad mot sin vilja till aborten så kan det kännas extra tungt och det kan vara anledning till mycket ilska.


Hur känns ilska?

När man blir arg så frigör kroppen adrenalin vilket ger en ökad puls, snabbare andning och att kroppstemperaturen ökar. Kroppen förbereder sig på hot och instinktivt snabbt försvar eller flykt, men det hindrar oss samtidigt att tänka klart.


Ilska ger oss ibland en känsla av att vi har kontroll vilket kan vara skönt att hålla fast vid, men i relation till abortupplevelsen så fungerar det snarare som ett lock för djupare och mer smärtsamma känslor. Om man har locket på för länge så skapar det ett tryck som pyser eller exploderar förr eller senare på ett eller annat sätt.


Att uttrycka ilska på ett positivt sätt

På EA funderar vi tillsammans över vad och/eller vem du är arg på, varför du är arg och på vilket sätt du uttrycker din ilska. Vi pratar om vanliga sätt att uttrycka ilska och funderar kring på vilka sätt som passar dig att uttrycka ilska kring abortupplevelsen på ett lämpligt sätt.


Det är viktigt att man får uttrycka ilskan. Att uttrycka ilska hjälper till att bana väg för att identifiera och bearbeta först ilska men även andra och mer smärtsamma känslor.


Många tycker att det är svårt att uttrycka ilska. Det kan vara för att man är rädd att inte bli omtyckt, man kan vara rädd att tappa kontrollen eller man kanske tycker att det är fel att vara arg. På EA vill vi skapa en miljö där du kan vara trygg i att uttrycka ilskan på ett sätt så att vi kan bearbeta den och lyfta på locket för att kunna gå vidare.

195 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page