top of page
  • Skribentens bildTerapeut

Många mår dåligt långt efter att de gjort abort

Uppdaterat: 29 aug. 2019

Elaine Eksvärd skrev en artikel i tidningen mama för ett år sedan om hennes upplevelse av den abort hon gick igenom. En del kanske tror att abort är en enkel lösning ifall man är gravid men abort är aldrig enkelt. Även om man kanske tror det innan man gör en abort. Elaines egna ord kanske många känner igen sig i: "Jag gjorde abort för kanske tolv år sedan. Jag tänkte ”herregud, det är väl bara att göra abort. Det är MIN kropp, jag bestämmer över den”. Japp det gör jag, men det jag inte kunde bestämma över var hur jag skulle må sen."


Abort och långvarig ångest

Svenska dagbladet uppmärksammade en norsk undersökning som kom fram till att kvinnor som gjort abort riskerar mer långvariga psykiska problem än kvinnor som fått missfall. Och problemen håller i sig i flera år. "Jag hade trott att det skulle vara en skillnad mellan grupperna, men inte att den skulle vara så stor, säger Anne Nordal Broen, psykiater som lett undersökningen. Ett missfall lägger många bakom sig som en olyckshändelse, men abort är något helt annat eftersom man har valt det. Att så många så långt efteråt inte tillåter sig att tänka på sin abort är ett tecken hur traumatiskt det kan vara, menar hon. Och annan forskning visar att när man måste lägga mycket kraft på undvika svåra tankar så skapas ångest."


Om du mår dåligt efter att ha gjort abort så ska du veta att du är inte ensam. Första steget mot att må bättre är att söka hjälp. Här hos oss på EA finns både enskilda samtal eller gruppsamtal. Kontakta oss i dag så berättar vi mer.


kontakt@efterenabort.se


2 287 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page