top of page
  • Skribentens bildTerapeut

Bearbeta sorg efter en abort

Även om sorgen upplevs och bearbetas olika så kan det ibland kännas bekräftande att få läsa eller höra om hur andra känner och uttrycker sorg.


I gruppterapin gör vi en övning då vi skriver en dikt, ett brev eller en kort text där vi uttrycker vår sorg och tillåter oss själva att sörja som en mamma som förlorat sitt barn. Vi fäster sedan det vi skrivit på en eller flera små strumpor som får symbolisera det barn vi förlorat.


Här följer några dikter som skrivits av kvinnor i terapin i Finland. Dikterna är samlade i en diktsamling som heter “Jag vandrade med dig en bit på vägen”, en dokumentation nedskriven av Outi Papunen och författade av kvinnor i hennes terapigrupp. På bilden ser du en dikt från terapin i Sverige.En dikt till två små änglabarn och två små babysockor


Dikterna


Min lilla angel

Överraskningen var stor när jag hörde om dig. Jag anade som från fjärran att du kunde vara på väg. Du kom hit med ett syfte och valde just mig till din mamma. Tillsammans vandrade vi en bit av vägen, en kort men viktig bit. Det var svårt att ge upp dig, du var så unik! Som i smyg blev du mig så kär. Jag grät mycket i saknaden efter dig, jag gråter fortfarande när du rör vid mitt hjärta. Du är en skatt i himlen nu, din pappas glädje och dina syskons älskling.Väx upp i trygghet där, i trygghet och kärlek. Jag glömmer dig aldrig! Vi ses!

Förlåt, mitt barn Tack älskling, att du visade det eviga livets väg. Tack, att du lärde oss vikten av livet. Vi ses, mitt barn, en gång i den gyllene staden.

Mitt kära barn Jag är så ledsen att jag inte stod på din sida och försvarade dig så att du skulle ha fått beundra detta liv tillsammans med mig.

Någon gång i framtiden Någonstans en gång, tillsammans för alltid, framme för evigt. /Önskar din mamma och dina bröder

Älskling Du var min lilla hemliga dröm, även om jag inte kunde föreställa dig som en del av verkligheten och inte ens för mig själv erkänna min dröm. Mitt ansikte var täckt av en slöja av mörker, jag kunde inte se ditt ljus genom den. Mitt hjärta var täckt av en stenmur som min kärlek inte kunde tillåtas flöda igenom. Nu är muren nedbruten och slöjan bortlyft, men jag får dig inte tillbaka. Mitt hjärta söker och saknar desperat min lilla älskling som jag aldrig fick hålla i min famn och mina ögon som skulle ha beundrat din skönhet är nu fyllda av tårar. Jag älskar dig. Jag saknar dig och jag vill be dig om förlåtelse för att jag stal ditt liv, även om jag vet i mitt hjärta att du har förlåtit mig. Tack Gud att vi får ses igen en dag och kan vara tillsammans för evigt.

Jag är ledsen,

att jag tog bort din chans att leva. Men jag prisar Gud att du är under Hans beskydd och och att vi ses en dag. Ditt korta liv vände upp och ner på mitt och förde mig till Kristus, tack för det! /Din mamma

Mitt barn Jag är så ledsen, att jag inte fick hålla dig.

Kära dotter Jag gav dig inte livet som min Far i Himlen hade planerat för dig. Min himladotter, förlåt mig. /Din mamma

Tack Tomas, för den gemensamma resan. På grund av din födelse och död har jag nu en ny baby som inte skulle existera utan dig.

Mitt kära barn Jag är så ledsen att jag inte stod på din sida så att du skulle kunnat beundra detta liv med mig. Tack för de gemensamma två-tre månaderna. Stanna kvar hos Gud Fader i Himlen i Hans vård och omsorg. Vi ses! /Din mamma

Aldrig fick jag höra ljudet av dina tossar. Men du ska veta, att jag ändå hör och jag glömmer aldrig.

Min älskling När jag hörde om dig, så var det en liten glimt av glädje och hopp som blinkade till i mitt inre. Men mörk rädsla och kyla tog ändå över och fyllde min själ. Även om jag i mitt inre skulle ha velat behålla dig, smutsade jag ner mina händer i ditt oskyldiga blod och jag såg en glimt av det perfekta som var du, som jag inte tillät leva. Förlåt. Sorg, ånger och saknad river i min själ och mitt hjärta tills det går i tusen bitar. Jag blir aldrig hel igen och jag kan aldrig tillåta mig själv att bli det. En bit av mig dog med dig. Jag vandrade i mörkret men Gud har räddat mig och dragit upp mig från mörkrets dike och börjat bygga upp mig på nytt. Jag känner fortfarande saknad, ånger och sorg men tillsammans med dessa känslor så känner jag också hopp om att vi ska ses igen. Min kära, vi ses igen.

1 441 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page