top of page
  • Skribentens bildTerapeut

Att känna ilska och vara arg efter en abort

Ilska är en viktig känsla att fokusera på och att få utlopp för eftersom det kan vara en mask för andra djupare känslor.


Många gånger kan man hitta mönster i hur man bearbetar ilska kopplat till hur man hanterat ilska tidigare i livet. På EA funderar vi tillsammans över dessa mönster som kan ha uppstått genom livet och hur det är kopplat till ilska i relation till aborten.


I nedan illustration visualiseras olika känslor inkapslade och undertryckta av ett lock av ilska.

När man inte får utlopp för ilska eller bearbetar sina känslor så bygger trycket upp. Ibland kan det triggas av någonting litet och ut kommer en explosion av känslor.

Direkt ilska är ofta destruktiv, uttryckt verbalt eller i fysisk aggression. Indirekt ilska är förklädd ilska. Det är ilska som uttrycks på sätt som inte påkallar att andra ser och kan döma en. Vanliga exempel är att vara tyst sk “silent treatment”, att muttra tyst, att göra livet svårt för den person som du är arg på.


Finns det positiv och negativ ilska?


Hur vi uppfattar människors utlopp för ilska kan vara olika. I nedan exempel har vi lagt in en lista med negativ ilska och en annan lista med positiv ilska. Håller du med om den, eller hade du satt de olika uttrycken på motsatt sida?Positiv ilska

Behagligt

Söker en lösning

Ilska som fokuserar på orsaken

Fokuserar på huvudsakligt problem

Logiskt tänkande


Negativ ilska

Obehagligt

Högljutt

Felfokuserad ilska

Uttrycker orelaterade problem

Känslomässigt destruktivt - verbal misshandel

Förstör egendom

Fysisk misshandel

“Silent treatment”


Om du fick välja hur du skulle uttrycka din ilska, hur skulle du då uttrycka den?


Ilska ger ofta en person en illusion av att ha makt och vara i kontroll. Det ger energi och känns till och med uppfriskande och stärkande. Men att uttrycka ilska är inte ett botemedel, det är ett steg på väg som uppenbarar andra känslor som man inte har bearbetat.


Uttryck för ilska på lämpligt sätt


I terapin gör vi en lista över alla personer som vi är arga på. Vi funderar över hur det känns att erkänna att man är arg på dessa personer och vi bearbetar ilskan på olika sätt.


Att uttrycka ilska hjälper till att bana väg för att identifiera andra och mer smärtsamma känslor. Uttrycken bör ske på ett sådant sätt att de inte gör dig eller andra personer illa.


Många tycker att det är svårt att uttrycka ilska. Ibland beror det på att man är rädd att bli bortstött, att tappa kontrollen eller för att man tycker att det är fel att vara arg.


På EA funderar vi tillsammans över olika positiva sätt att uttrycka ilska. Det är olika för olika personer. Här är några sätt som vi brukar ta upp som alternativ.


Skriv ett brev

Skriv ett brev till var och en av personerna som du är arg på. Observera att de inte ska skickas iväg. När du är färdig med breven så kan du slänga, riva sönder eller göra dig av med dem på något annat sätt. Du skulle kunna börja så här:


“Namn,

Jag är arg på dig därför att…”


En dagbok

Du kan använda en dagbok för att uttrycka din ilska. Det kan vara lättare än att skriva ett direkt brev till någon person.


Fysiskt uttryck

Om du vill ventilera din ilska fysiskt så kan ett tryggt uttryck vara att slå på en kudde, riva sönder papper, skrika där ingen kan höra. Fysisk aktivitet såsom träning också hjälpa.


Rita

Du kan uttrycka din ilska genom att rita eller måla. Du måste inte vara konstnär för att kunna göra detta.Om du mår dåligt efter en abort


Om du mår dåligt efter att du gjort abort och behöver någon att prata med så finns vi här för dig.


Välkommen att kontakta oss på EA (Efter en abort). Vi har mottagningar på flera platser i Sverige och kan även träffas via videosessioner över hela Sverige.


kontakt@efterenabort.se

www.efterenabort.se


190 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page